Бедността се лекува с правилните методи

Георги Детелинов е млад и амбициозен финансов консултант в Together Bulgaria. От малък се интересува от парите и практичното им управление. С помощта на ясна методология, той дава съвети за развиване на правилните навици за управление на средствата и постигане на финансова независимост.

Г-н Детелинов, как се роди идеята да се занимавате с финанси и консултантски услуги?

Още от съвсем малък ми направи впечатление, че повечето хора живеят нещастно. Една от основните причини за това е, че нямат достатъчно пари и не могат да реализират живота, за който наистина мечтаят. Докато бях ученик се интересувах от финанси, така попаднах в Together Academy и започнах да се обучавам в тази посока.

Разкажете малко повече за Together Academy, какво представлява, каква е целта й?

Основната цел на Together Academy е хората, които се обучават в нея, да станат финансово независими. Когато един човек няма достатъчно пари, той е склонен да си продаде живота. Хората често работят неща, които не харесват, просто защото нямат пари. Едно време хората са давали живота си, за да не бъдат роби. Днес ние го продаваме за една месечна заплата.

Together Academy предоставя точна методология, с която човек да постигне финансова независимост. Така както има програми за отслабване, по същия начин се лекува и бедността, но е необходима дисциплина.

Какво Ви привлече да участвате в този проект?

Бедността е една от най-сериозните болести на нашето време. Възможността да излекуваме тази болест ме запали по идеята на Together Academy.

Предвид младежката Ви възраст, достатъчно подготвен ли се чувствате да съветвате клиентите как да инвестират парите си?

В момента съм се концентрирал в няколко насоки – едната е застраховането, другата – пенсионното осигуряване. Не твърдя, че имам най-обширните знания, но съм се специализирал в тези сфери и съм уверен да давам съвети, свързани с тях.

Достатъчно финансово грамотни ли са българите?

Честно казано не. Дори хората с икономическо образование често ми споделят, че финансите им са в хаос. Това доказва, че има крещяща нужда от подобно образование, което да е насочено към управление на личните финанси.

Къде трябва да се получава това образование – още в училище, в университета или в проекти като Together Academy?

Много ми се иска да има такова образование още в училище, тъй като колкото повече време минава, толкова по-трудно е един човек да се промени. Срещаме определени трудности, когато обучаваме хората, понеже им е трудно да променят навиците си. Всеки човек трябва възможно най-скоро да започне да развива правилните финансови навици.

Какви са правилните финансови навици?

Всеки човек трябва да заделя поне 10% от дохода си, това е един от правилните финансови навици. Друг полезен навик е да си водим бюджет. Постоянно трябва да четем за парите и да се образоваме. Не е нужно да ставаме тесни специалисти, но всеки трябва да има представа от инвестиране, в какво е добре да влага средствата си. Това много ще му помогне в ежедневното боравене с парите.

Кои са най-честите грешки, които правят българите в управлението на личните си финанси?

Една от най-честите грешки е, че са на принципа „ще спестя, когато имам“. Спестяването се прави в началото, когато един човек получи дохода си. Ако днес получа 100 лв., аз веднага трябва да заделя 10 лв. и да разполагам с останалите 90 лв. Повечето хора казват, че имат много разходи и ще спестят, когато имат повече пари. Което никога не се случва.

В какво най-често сънародниците ни инвестират парите си?

По традиция българите много често инвестират парите си в банка или в недвижим имот. Има много по-подходящи финансови инструменти. В дългосрочен план в България в момента не е добре да инвестираме в недвижим имот.

Въпреки че хората у нас ценят парите си, те не осъзнават под какъв риск поставят средствата си, инвестирайки в недвижим имот. Те вярват, че подобна инвестиция е нещо сигурно.

Защо българите често инвестират парите си в популярни каси, банки със съмнително високи лихви или класически финансови пирамиди?

Знаете, че някои хапчета за отслабване се продават с посланието, че ако ги използваме, за 1 седмица ще постигнем тялото на мечтите ни. Това естествено не се случва.

Същото се получава и с финансовите пирамиди, популярните каси и т.н. Хората тръгват да гонят бърза печалба, но ефектът е доста негативен и разтърсващ. Когато си изпатят, те тотално спират да инвестират парите си и става трудно да се отворят дори към правилните инвестиции. Много е важно човек да проучи инвестицията, преди да вложи парите си в нея.

Предвид ниските лихви в банките, в какви активи е най-подходящо да се инвестира в момента?

Депозитите в банките са подходящи за съхранение на оборотни пари, които ни трябват за момента. За дългосрочни спестявания е много по-подходящо да използваме инвестиционни фондове. Това е един от най-често срещаните финансови инструменти в развитите държави. В България тепърва навлиза като вариант, който хората биха използвали.

За съжаление все още липсват български инвестиционни фондове, но има достатъчно чуждестранни. Човек трябва да потърси услугите на специалист, който може да му предложи най-подходящите и да се обоснове защо. Трябва да се вземат предвид фактори като срок, цел и необходимост от въпросните средства.

Кои са най-сигурните финансови инструменти, които да включим в инвестиционната ни кошница?

Всеки човек, който заработва парите си, трябва да има застраховка. Тя му гарантира, че ако по някаква причина не може да работи, застрахователят ще му плаща и той няма да навлиза в дългове или да харчи от спестяванията си. Застраховка живот и здравна застраховка са първите инструменти, с които всеки трябва да разполага.

Човек трябва да мисли първо за пенсионирането си – ако започне рано, ще му излезе евтино да се пенсионира. Оттам нататък може да мисли за по-рискови инвестиции като акции, облигации и др.

Какви са рисковете за един човек, тепърва прохождащ в света на финансовите пазари?

Много хора се запалват по търговията с валути, смятайки че инвестирайки 1 лев, могат да изкарат 5. Това отново е характерната човешка черта за бърза печалба. Истината е, че бърза печалба няма. Хората се втурват да търсят бързи резултати, но могат да минат години, без да ги постигнат. В един момент те се разочароват, някои дори се отказват да управляват личните си финанси, именно заради търсенето на бързи резултати.

Бързи резултати няма, има дисциплина и постигане на финансова свобода във времето с помощта на правилната методика. Както държавите говорят за финансова дисциплина, така и в личните ни финанси трябва да си наложим такава.

Много от българите смятат търговията на финансовите пазари за форма на хазарт. Какво бихте им казали?

Когато се инвестира краткосрочно на финансовите пазари, това е спекулативна инвестиция. Някой печели, защото друг е загубил. Инвестициите в дългосрочен план позволяват на компаниите да се развиват. Ние печелим, защото компанията се развива, самата тя също печели от това. Когато вложим парите си в правилната компания, няма логическа причина инвестицията ни да не е успешна.

Акциите са най-подходящият актив за дългосрочна инвестиция. Най-богатите хора в света държат 93% от активите си в дялови инвестиции – акции, дялове от компании. Това им позволява да се движат с темпото на света и дори да го изпреварват. Икономиката и светът се развиват и ако не инвестираме в компаниите, които движат икономиката и света, ние изоставаме.

Книгата, която представяте, се казва „Лесният долар“? Лесен ли е доларът всъщност?

Заглавието на книгата е насочено към най-лесните пари, с които можем да разполагаме – вече спечелените. Тези, които вече имаме и вече харчим. Много е приятно да си говорим за различни финансови инструменти, но повечето хора казват „имам много разходи и нямам пари за това“. Всичко това им се струва много разумно и полезно, но в момента не разполагат с необходимите средства. Книгата ни показва защо нямаме пари, къде точно се изплъзват между пръстите ни и как да имаме. Прочетете „Лесният долар“ и ще си отговорите на тези въпроси.

Източник: Economic.bg

Абонирай се сега за бюлетина ми, за да получаваш още качествени съвети за управлението на личните си финанси

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *